EEN PENSIOEN-PROJECT : een plaats onder de zon !

~ ~ ~ ~

page links een pensioen-project
  klimaat
  Florida
  ligging
  veiligheid
  Golf community

~ ~ ~ ~

Een pensioen-project

In België is het weer doorgaans betrokken en regenachtig. Indien een Belg de oude knoken nog een paar jaartjes rustig in het zonnetje wil kunnen gaar stoven, dan kan hij best elders een comfortabele woning zoeken.

Nochtans, wanneer men naar alternatieven begint te speuren, schijnen diverse gelijktijdige voorwaarden de keuze voor de perfecte woning in de perfecte locatie zwaar te hinderen. Hoog bovenaan de lijst, tenminste voor een Belg, staat een zonnig en warm klimaat. Maar daarnaast wenst men tevens een gunstige ligging in een interessant land, uitstekende verbindingen en telecommunicatie, en veiligheid zowel tijdens het verblijf als tijdens de afwezigheid. Er is tevens een noodzaak voor interessante sportieve en sociale activiteiten, teneinde zo actief mogelijk te blijven. Tenslotte moet heel het pakket ook nog betaalbaar blijven...

Klimaat

Een eerste overweging is het klimaat. Het Belgische weer mag dan wel gematigd zijn, zonder hurricanes of tornado's, maar zowat iedere Belg snakt toch naar die zeldzame dag zonneschijn...

Frankrijk blijft sedert jaren een top-locatie. De bereikbaarheid is zeer goed met een uitgestrekt net van goed onderhouden hoofd- en autowegen. Wil men nochtans ook tijdens de wintermaanden van een warme temperatuur kunnen genieten, dan moet men wel helemaal naar het zuiden trekken. Ongelukkiglijk echter is de vastgoedmarkt in zuid-Frankrijk door jaren van speculatie dermate opgeschroefd, dat het minste stulpje handenvol geld kost, en zelfs stokoude en piepkleine tweedehandswoningen voor ongelooflijke prijzen van de hand gaan...

map van EuropaSpanje is een andere mogelijkheid, maar ook hier zijn top-locaties door de enorme vraag en speculatie zowat onbetaalbaar geworden. De kwaliteit van bouwwerken is er bedroevend laag, lokale nutsdiensten zoals water, elektriciteit, telefoon en post verlopen moeizaam, en soms wordt er duchtig geknoeid in de administratie, met alle nare gevolgen van dien. De veiligheid van de inboedel is helaas niet altijd goed gewaarborgd, zodat menig eigenaar na een tijdelijke afwezigheid in een leeg huis terug keert...

Zowel Italië als Portugal bieden een uitstekend klimaat, maar helaas zijn ook hier de populaire locaties peperduur, en is de bouwkwaliteit niet altijd optimaal. Er zijn er wel nog mogelijkheden in de minder bevolkte oorden, maar deze gaan doorgaans ten koste van een goede bereikbaarheid en de veiligheid.

Voor meer recente EU-lidstaten zoals Bosnië, Servië, Kroatië, Montenegro, Macedonië en Slovenië, en ondanks de promotionele hype, houden we liever nog een paar jaar de boot af. Vele onstabiele factoren, zoals de lokale politiek, de levensstandaard, avontuurlijke speculatie, twijfelachtige telecommunicatie en verbindingen, en de bedenkelijke veiligheid zetten nu niet direct aan tot vertrouwen...

Waarom dus ook niet even over de Grote Plas kijken ?

Florida

Alhoewel het politieke imago van de Verenigde Staten momenteel niet echt schittert in de Europese media, beschikt deze natie over zulke uitstekende troeven, dat het zeker waard is om de zaak nader te bekijken.

Eigendomsrecht is er ijzersterk gewaarborgd, en qua rechtszekerheid is er een onberispelijk legaal netwerk. Voor veiligheid en noodhulp zijn er overal een uitgebreide politiemacht en goed ontwikkelde medische instellingen aanwezig. De levensstandaard is de hoogste ter wereld. Er bestaat een moderne infrastructuur, het wegennet is uitstekend, en zowel verbindingen als telecommunicatie zijn onberispelijk.

Met Engels komt men over heel noord-Amerika terecht, en "John Smith" valt bij nader inzien net zo goed mee als onze "Jan-met-de-pet"... De mogelijkheden voor toerisme, reizen, exploratie en interessante uitstappen zijn eindeloos, en worden uitstekend geschraagd door een enorme toeristische infrastructuur. Het natuurschoon en de landschappen in de Verenigde Staten zijn prachtig, en enkel reeds de open ruimte is een ware verademing, vergeleken met onze hoge Belgische bevolkingsdichtheid. Zoals de Amerikaanse volksmond het stelt : "Seeing America is believing in America" !

Op lange termijn een woning huren is interessant, aangezien de kostprijs van woningen zeer competitief is ten opzichte van Europese prijzen. Een bijkomende overweging is de huidige gunstige euro/dollar wisselkoers, zodat men nu zowat 30% meer waar voor de Euro krijgt. Zelfs een aankoop als investering in Florida blijft interessant, zij het op middellange termijn, vermits de waarde van vastgoed onvermijdelijk in stijgende lijn zal blijven gaan door de voortdurende inwijking in deze staat (gemiddeld meer dan 300.000 mensen per jaar !). Voor een meer realistische dollarkoers is het echter wachten op het einde van de financiële en politieke perikelen.

Florida is gezegend met een buitengewoon klimaat ; 260 tot 300 dagen zon, en een jaargemiddelde van 23° C. Wat echter niet in cijfers kan worden weergegeven is de kracht van de subtropische zon. Zelfs in januari kan men in de dag doorgaans luchtig flaneren in short en T-shirt !

Locatie

map van FloridaDe perfecte locatie wordt bepaald door het plaatselijke klimaat, de landelijke esthetiek, het wegennet, het lokale verkeer, verbindingen en telecommunicatie, de infrastructuur, en de nabijheid van winkels, restaurants en ziekenhuizen.

In Centraal Florida zijn zowel zomer- als wintertemperaturen gematigd, en zijn er veel minder extremen zoals stormen en orkanen, daar waar dit aan de kustlijn soms wel het geval is. Het is geen toeval dat alle grote pretparken precies in deze regio liggen !

Na uitgebreide opzoekingen, onderzochten we een interessant domein nabij Leesburg en Howey-in-the-Hills, in een schilderachtig en heuvelachtig gebied op 36 miles van Orlando. Vermits Centraal Florida grotendeels net zo vlak is als de Lage Landen, vormen deze heuvels een aantrekkelijk alternatief.

De aanwezigheid van een grote verkeersader is belangrijk, net als de nabijheid van de Florida Turnpike, wat een gemakkelijke verbinding toelaat naar alle bestemmingen.

De internationale luchthaven van Orlando en populaire bestemmingen zoals Disney World, MGM-Studios, Universal Studios, Sea World en Gatorland bevinden zich op amper 45 minuten. Verder vindt men winkels, shopping centers en restaurants op hooguit 15 km, alsmede verscheidene moderne medische faciliteiten.

Veiligheid

Niemand wil graag lastig gevallen worden door verkopers of ongewenst bezoek krijgen, en ook vindt men na een tijdelijke afwezigheid graag de woning terug in dezelfde staat als waarin men ze verlaten heeft... Daarom verkozen we een gated community, een gemeenschapsvorm die in Florida vrij populair is. Tegenwoordig begint men deze trouwens meer en meer in vele moderne toeristische bestemmingen over de hele wereld te vinden.

Het hele domein is rondom afgesloten, en de toegang geschiedt langs bewaakte ingangen. Een full-time Security Service houdt doorlopend een oogje in het zeil, en kan onmiddellijk optreden en bijstand verlenen. Aan bezoekers en verkopers wordt enkel toegang verleend indien de bewoner hiervoor de toelating geeft.

Een Golf Community

Communities bestaan in alle soorten formules. We bogen ons over hun kenmerken en kwaliteiten, en onderzochten het uitzicht, de architectuur en de kostprijs van de woningen, de landscaping, de infrastructuur en de wegenwerken, het onderhoud, en zelfs de gemiddelde "standing" van de bewoners. Verder keken we naar de reglementen, de aangeboden diensten en de georganiseerde activiteiten.

Uiteindelijk vonden we een standingvolle Golf and Retirement Community van 650 hectare, met bewaakte ingangen en een full time Security Service. Deze gemeenschap bevat vele voorzieningen, die doorgaans enkel worden gevonden in exclusieve multi-million-dollar resorts, en ze staat niet voor niets sedert jaren in de Florida Top Tien Communities ! De term "Retirement Community" verwijst naar de statuten van de gemeenschap, waarin opgenomen is dat 75% van de bewoners 55-plussers zijn. De andere 25% zijn jongere mensen, en zowat de helft van de bewoners zijn ook effectief "retired".

Bij aankomst wordt men ontvangen aan een van de bemande wachthuizen (24/7), en rijdt men vervolgens doorheen een verzorgd tropisch landschap. Er zijn drie goed uitgeruste Activity Centers in het domein, met moderne Fitness centers, drie grote en verwarmde zwembaden, tennis, volleybal, baseball, basketbal, aerobics, vergaderzalen, en zelfs een grote toneelzaal.

De bewoners hoeven zich zeker nooit te vervelen, want drie full-time Activity Managers organiseren doorlopend meer dan honderd vijftig activiteiten ! Deze gemeenschap telt bovendien twee mooie 18-hole Golfterreinen, met full-time professionele assistenten. In de naaste omgeving vindt men bovendien nog minstens een dozijn andere golfterreinen. Het domein beschikt zelfs over zijn eigen full-service restaurant. Een opmerkelijke levensstijl !

retirement community 1   retirement community 2
     
retirement community 3   retirement community 4

 

Lees ook mijn artikelen over
Florida real estate voor Europeanen
  Een nieuw residentiëel Residentieel Visum in de maak ?

~ ~ ~ ~