WALLONIE - Deel 1

Arlon, Ardennes, Binche, Charleroi, Dinant

~ ~ ~ ~

map Wallonie

~ ~ ~ ~

Aarlen

Aarlen is de hoofdstad van de provincie Luxemburg, en samen met Tongeren en Doornik is het de oudste stad van België, want reeds vóór de Romeinse verovering was er een Keltische nederzetting! Het Romeinse stadje Orolaunum bevond zich op het kruispunt van wegen naar Reims, Trier en Keulen.

In 1839 werd Luxemburg verdeeld tussen België en de Duitse Bond, en Aarlen werd samen met het Franstalige westen van Luxemburg aan België toegewezen, alhoewel er in Aarlen precies dezelfde taal werd gesproken als in het Groothertogdom Luxemburg.

De stad werd volledig verfranst, maar in de omliggende dorpen wordt nog steeds het Luxemburgs gesproken. De St Donatuskerk dateert uit de 17de eeuw.

Aarlen : centrum Aarlen : St Donatuskerk

Ardennen

De Ardennen zijn een zeer bosrijke streek die over verschillende landen verspreid is. In oost-België is dit de provincie Luxemburg, en verder het Groot-Hertogdom Luxemburg en een deel van Frankrijk. De hoogste heuvels in België zijn Botrange (Hoge Venen) met 694 meter, en Baraque de Fraiture in de provincie Luxemburg met 652 meter. De Ardennen liggen aan de basis van de grote industriële periode van Wallonië, die de tweede grootste industrie ter wereld was tussen de 18de en 20ste eeuw!

In de 18de eeuw gebruikten de eerste hoogovens in de vier Waalse provincies houtskool, dat voortkwam van de uitgestrekte wouden. Het belangrijkste gedeelte van de Waalse staalindustrie, die nadien kolen gebruikte, werd gebouwd rond de koolmijnen van Luik, Charleroi, La Louvière, de Borinage, en Tubize in Waals Brabant.

Ardennen : foto 1 Ardennen : foto 2

Binche

Binche is vooral bekend om zijn eeuwenoude carnaval met de Gilles, met hun traditionele klederdracht. Dit is een linnen pak met kleurrijke leeuwen en kronen, dat wordt opgevuld met stro. Verder dragen ze klompen, een witte kraag en muts, en een gordel met bellen om de boze geesten te verjagen. Soms dragen ze een prachtige grote hoed met struisvogelpluimen, en een masker. De Gilles mogen alleen bewegen op de tonen van muziek, en ze dragen een mand met appelsienen, die in de menigte worden gegooid.

Verder heeft Binche de best bewaarde stadsmuur van België, die gebouwd werd in de 13de eeuw, en het belfort, dat dateert uit de 14de tot 16de eeuw.

Binche : Gilles 1 Binche : Gilles 2
   
Binche : Gilles 3 Binche : stadsmuur

Charleroi

Charleroi ligt op de Samber, en is met een kanaal verbonden met Brussel. De koolmijnen, die ooit zijn grote rijkdom uitmaakten, werden gesloten rond 1990. De voornaamste nijverheden zijn nog metaalbewerking en de glasindustrie, maar heel het gebied is een vergane glorie, met de bijhorende torenhoge werkloosheid en zware criminaliteit. Overal ziet men resten van de omvangrijke mijnen, waardoor Charleroi bekend staat als Le Pays Noir.

In 1666 werd het dorp Charnoy door de Spanjaarden uitgebreid tot een stadje met de naam Charleroi. Al snel werd het echter Frans bezit, en tijdens Wereldoorlog I werd de stad bijna helemaal verwoest. De stad werd gaandeweg uitgebreid met 14 voorsteden en werd de grootste in Wallonië. In de metropool Charleroi wonen bijna 500.000 mensen.

De Métro Léger de Charleroi is/was (sic...) een premetro-systeem, dat bekend staat als un grand travail inutile, omdat een groot deel van het systeem wel werd gebouwd, maar nooit werd gebruikt... Het was veel te groots opgevat, en door een gebrek aan geld werden de werken stilgelegd. Nu bestaan er zowel bovengronds als ondergronds echte spookstations...

Deze premetro kwam er vooral teneinde de lokale Waalse industrie (Acec) opdrachten te bezorgen, eerder dan om een vervoersprobleem op te lossen. Samen met de scheepslift van Strépy-Thieu op het kanaal is het slechts één van de vele voorbeelden van de politieke overdaad en enorme verspilzucht, veroorzaakt door de Belgische wafelijzerpolitiek!

Charleroi : stadhuis Charleroi : Metro Léger 1
   
Charleroi : Metro Léger 2 Charleroi : Metro Léger 3
   
Charleroi : Metro Léger 4 Charleroi : Metro Léger 5

Dinant

Lange tijd was Dinant een van de belangrijkste steden van het prinsbisdom Luik. De stad stond bekend om haar koperslagers, één van de belangrijkste beroepen van die tijd. Door zijn rijkdom en zijn strategische ligging aan de Maas, de handelsroute van Keulen naar Parijs, werd het een prooi voor verschillende grootmachten.

De rots Bayard is een pittoreske rotspunt, die los staat van de rotswand. De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 kochten ze de brouwerij van Saint-Médart, en brouwden er hun befaamde Leffe bier tot in 1809. In 1952 werd de produktie opnieuw gestart, maar in 1977 nam de brouwerij Artois ze over. In 1990 ging het bier over naar Interbrew, dat later InBev en Anheuser-Busch InBev werd.

Dinant : rots Bayard 1 Dinant : rots Bayard 2
Lees verder over Wallonie - Deel 2 of keer terug naar Belgie : Overzicht

~ ~ ~ ~