RECREATIONAL VEHICLE - Deel 1

Reizen en exploratie

~ ~ ~ ~

deel 1 reizen en exploratie
deel 2 soorten recreational vehicles
deel 3 uitrusting en papierwerk

~ ~ ~ ~

Reizen en exploratie

Er bestaan vele manieren om de wereld te verkennen. Met de klassieke georganiseerde reis volgt men de vooraf uitgestippelde route, en reist men van het ene hotel naar het volgende. Verplaatsingen geschieden doorgaans per bus, waarbij een gids uitleg verschaft over de plaatselijke bezienswaardigheden. Amerikanen zijn verlekkerd op georganiseerde reizen, speciaal naar Europa, waarbij ze op veertien dagen tijd minstens evenveel landen bezoeken, om tenslotte oververmoeid terug naar huis te vliegen. Vandaar het gezegde : "This is Thursday, it must be Belgium"...

Georganiseerde reizen bieden het voordeel dat het reisbureau heel de organisatie op zich neemt, maar ze hebben ook nadelen. Men heeft geen controle over zijn tijdsgebruik, men ziet enkel wat de gids U toont, er men heeft praktisch geen contact met de plaatselijke bevolking. Men verhuist om de haverklap naar een ander hotel, men dient te eten wat de pot schaft, en men heeft totaal geen controle over zijn voeding !

Een andere mogelijkheid om te verkennen is zelf de reis uitstippelen. Men kiest zelf de hotels onderweg, en gebruikt een huurwagen voor het transport. Deze methode vereist wel enige voorbereiding en planning, maar ze laat een persoonlijke inbreng en locale kontakten toe.

In de Verenigde Staten en Canada is er nog een derde methode, zij het dat ze in Europa minder bekend is. Fulltiming met een Recreational Vehicle is een zeer comfortabele vorm van "kamperen". Deze moderne manier van reizen is niet meer te vergelijken met het traditionele gehaspel met een tent, caravan of camping-car. De uitrusting en de investering zijn echter heel wat meer omvangrijk.

Toeristische infrastructuur in noord-Amerika

De Verenigde Staten bieden alle denkbare toeristische aspecten. Men vindt er alles waarvoor men anders verschillende landen zou dienen te bezoeken : zon, zee, stranden, bergen, meren, zeeën, sneeuw, duinen, woestijnen, mega-steden en mini-dorpjes. Men vindt er elke mogelijke sport, ontspanningsactiviteiten en onwaarschijnlijk mooie natuurparken !

De USA heeft een sterk uitgebouwde toeristische infrastructuur, met alle mogelijke bezienswaardigheden : pretparken, musea, dierenparken, muziek, casino's, rondleidingen, en een onbeperkte mogelijkheid tot vertier. Ook historisch zijn er veel interessante wetenswaardigheden en plaatsen te ontdekken.

map USADe Amerikaanse gemeenschap staat technologisch aan de top, en ze biedt alle gerieflijkheid. Men vindt er een onberispelijk legaal netwerk en rechtszekerheid, en men kan zowel in de USA als Canada overal beroep doen op politie, medische assistentie en ziekenhuizen. De misdaad is er niet erger dan in elke grote stad ter wereld, maar mits een beetje omzichtigheid en een dosis gezond verstand kent men geen problemen.

In heel de USA en een groot deel van Canada kan men terecht met één taal, het Engels. In oost-Canada spreekt men een archaïsche maar verstaanbare vorm van Frans. De prijzen voor levensonderhoud zijn zeer aanvaardbaar, zeker met de huidige euro/dollar koers.

De meeste wegen en autostrades zijn in goede conditie, en aansluitingen en verbindingen uitstekend, net zoals telecommunicaties per telefoon, computer en e-mail. Er zijn overal betrouwbare banken, en de alom verspreide Credit Cards vormen een veilig gemak van betaling. Een onvoorstelbaar aantal malls, shopping centers, winkels en boetiekjes bieden een uitgebreid assortiment aan producten.

Er zijn meer dan 150.000 kampeerterreinen in de USA, Canada en Mexico ! Ze bestaan in alle vormen, grootte's, prijsklassen en comfort, en verschillende uitstekende "Camping Directories" helpen U een aangepaste keuze te maken. Deze campings zijn praktisch altijd bewaakt, en er is steeds iemand aanwezig. Overal vindt men elektriciteit en water, en dikwijls zelfs aansluitingen voor telefoon, WiFi en TV.

Tenslotte maken ook Canada en Mexico deel uit van het Noord-Amerikaanse continent, zodat er bijna onbeperkte reismogelijkheden zijn voor de doorgewinterde ontdekkingsreiziger ! Let wel, de exploratie van Mexico met een RV vereist wel wat meer omzichtigheid en een meer diepgaande planning.

Fulltiming

De definitie van Fulltiming is het voltijdse wonen in een verplaatsbare woonwagen, in plaats van in een huis of appartement. Men transporteert zijn Recreational Vehicle (RV) van de ene campground naar de volgende, en gebruikt de RV als uitvalsbasis voor exploratie. Zoals steeds zijn er aan dit systeem voor- en nadelen verbonden.

Het grootste voordeel van Fulltiming is dat men in zijn eigen "huis" en interieur woont. Men gaat en staat waar men wil, men kan alle activiteiten op zijn eigen ritme doen, men bereidt zelf zijn voedsel (of gaat uit eten), en men heeft een uitzonderlijk contact met de plaatselijke bevolking.

De nadelen zijn een vrij belangrijke investering, het onderhoud van het "huis", men moet zelf zijn potje koken, en men moet het leven in een campground op prijs kunnen stellen. De administratieve kant kan tevens wel wat meer organisatie vereisen. Nochtans zijn de meeste van deze nadelen niet écht een nadeel, noch verschillen ze veel van het leven in een traditionele woning.

"business card" : retired !Wanneer men op pensioen gaat, komen velen dikwijls tot de vaststelling dat het huis eigenlijk veel te groot is geworden. De kinderen zijn uitgevlogen, en de kosten van onderhoud en verwarming zijn vaak hoger dan wat nog verantwoord is voor slechts twee mensen. Het alternatief wordt vaak het verhuizen naar een kleinere woning.

Vele Fulltimers hebben hun te grote woning verkocht, en zich in de plaats een Recreational Vehicle aangeschaft. Op deze wijze kunnen ze inspelen op hun onbevredigde drang naar reizen en exploratie, en een paar avontuurlijke jaren doorbrengen voor ze zich uiteindelijk weer ergens vestigen !

Ook zelf zijn eigen potje koken is niet steeds een nadeel. Wanneer we ouder worden, gaat de spijsvertering iets minder goed functioneren. Uit eten gaan blijft steeds een prettige ervaring, maar indien we een betere controle willen over wat we eten, is Grootmoeder's keuken gewoon onklopbaar... Elke RV'er neemt ruimschoots de tijd om te winkelen en te kokerellen : winkelen is gezellig, en koken kan een interessant culinair experiment zijn !

Het leven in een campground is veel meer sociaal dan het wonen in een anonieme appartementenblok, en men heeft op elk moment een onmiddellijk contact met de buren. Deze hebben doorgaans ook alle tijd voor een gezellig babbeltje, of om zo nodig ter hulp te komen. Het leggen van contact, zelfs met onbekenden, is zeer gemakkelijk in de US, en men merkt er weinig of niets van enig verschil in "standing" naargelang de grootte van de RV...

** Lees verder met deel 2: soorten recreational vehicles **

~ ~ ~ ~